מחלת האלצהיימר

מהי מחלת האלצהיימר?

מחלת אלצהיימר היא מחלת מוח הגורמת לניוון תאי עצב ומוות מתקדם. בהדרגה, המחלה מתפשטת: היא משפיעה על אזורים חדשים במוח וגורמת לאובדן תפקודי מוח מסוימים. המחלה נקראת neurodegenerative כי זה גורם לאובדן מתמשך של נוירונים. שכיחותה עולה עם הגיל.  

כיצד מתפתחת מחלת האלצהיימר?

באופן כללי, מחלת אלצהיימר מתאפיינת בירידה קוגניטיבית. תחילה בולטת בייחוד הפגיעה בזיכרון. עם הזמן נפגעים גם תפקודים עליונים אחרים של המוח, כגון ההתמצאות, יכולת החשיבה והסקת המסקנות. עם התקדמות הניוון המוחי, נפגעת גם הפעילות המוטורית של החולה, וכן נפגעים כושר ההליכה, כושר האכילה והשליטה על הסוגרים. בשלבים המתקדמים, החולה נעשה חסר ישע וזקוק לעזרה בכל פעולותיו.

הנגעים מגיעים תחילה לאזורי המוח המעורבים בזיכרון. בהדרגה, הם יתפתחו ויתפשטו לאזורים אחרים במוח, האחראים על הכישורים הקוגניטיביים, מיומנויות הביטוי (שפה), חשיבה לוגית, תיאום מוטורי …

תוחלת החיים של האדם יכולה לנוע בין שלוש עד שתים עשרה שנים או יותר בהתאם לשלב של מחלת אלצהיימר שאליו הוא מאובחן.

התפחתות המחלה ותסמיניה

1 – שלב מוקדם:

בשלב זה מופיע קושי מסויים בזכרון לטווח קצר ובאפשרות ללמידת מידע חדש, קושי במציאת מילים ומונחים מסוימים וקשי בחשיבה מופשטת (לשמל פתרון חידות). אנשים משייכים זאת ל"בעיות גיל" ואינם פונים, בדרך כלל, לאיבחון רפואי. בחלק מהאנשים מתפתחת עקב סימנים אלו חרדה ואז חלק יפנו לאבחון.

2 – שלב קל

בשלב זה חלה החמרה נוספת בתחום הזכרון והפרעה בהתמצאות במקום, מתחיל קושי בניהול משימות, איטיות מוטורית ומחשבתית כללית, חזרה על שאלות. מודעות החולה יכולה לגרום חרדה ותסמינים של דיכאון. זה השלב בו מבוצעת האבחנה ברוב החולים. 

3 – שלב בינוני

בשלב זה חלה החמרה נוספת בתחום הזכרון, הפרעה בחשיבה לוגית ובתגובה לגירוים תחושתיים. מתפתח קושי בביצוע פעולות מורכבות יומיומיות כמו הלבשה ורחצה וקשוי בזיהוי קרובים. בחלק מהחולים יכולים להופיע תסמינים התנהגותיים כמו מחשבות שווא, התנהגות אימפולסיבית ולעיתים גם מסוכנת.

4 – שלב קשה

הפרעה חמורה בזכרון ובהתמצאות בכל המובנים, אי יכולת לזהות אנשים כולל בני משפחה, זקוקים לעזרה מלאה בכל הפעילות היומיומית, התקשורת עם החולה הולכת ונעלמת. כושר התנועה הולך ונעלם.